Stunning glass house

designboom

Mecanoo, the Dutch architectural firm involved in the reconstruction of the Public library of new York, recently completed a small project stunning glass modern lake house in the Cotswolds.

Source: designboom

According to the creators ‘ amazing project, “the main design principle was the creation of the house, which combines transparency with the stability, creating a relationship between the Villa, the lake and the forest.”

Source: designboom

Glass Villa is a cube of glass and charred wood. Window frame all four sides of the house, providing panoramic landscape views from nearly every room in the house. Mecanoo architects designed the building so that it rotates around a Central atrium and an open staircase leading from the basement to the third floor.

Source: designboom

Despite the size of the Villa, the rooms flow naturally into each other like there is an invisible pathway that connects all 600 of the squares square. Inside, the house evokes a sense Autonomous of the aquarium. And from the outside it blends in with the environment thanks to the reflective glass surface and another of cunning visual tricks.

Source: designboom

The Villa is located on a platform that hovers above the water on the shore of the lake, creating a feeling that the house floats on water. The bridge connects the residence with the land, and a wooden deck wraps around its outside, as the beautiful habitable Doc.

Source: designboom

Glass corner Windows in the living room, kitchen and in other rooms gives the owners the feeling that they live on the water. Between the house and the surrounding plot of hilly terrain with tall trees for privacy.

Source: designboom

On the first floor dominates the living space with huge eat-in kitchen open-plan for the whole width of the Villa. Large glass doors fully open onto the terrace which encircles the whole house. Below the basement there is a relaxation area with a private cinema, a bar, a Wellness room and Spa.

Source: designboom

Meanwhile, the first floor is designed around working and sleeping areas including three bedrooms, overlooking lake, with large expanses of glazing, shaded with trees, to create a sense of privacy. Above all this a large terrace of 80 sq M rooftop garden.

Source: designboom

Interior elements like the fireplace and cabinets for storage, divide the house into different zones, creating a more intimate and private space in a large transparent volume. In the heart of the house is a void in full-length connects all the levels and creates another series of diagonal and vertical lines of sight.

Source: designboom

Ladder combines all the rooms into one interior space. The Central atrium skips a lot of natural light in the “sunken” basement and connects the interior with the terrace on the roof. From the terrace on the roof offers a panoramic view, as if quietly floating on the lake.

Source: designboom

The exterior combines glass and wood, which was treated with the ancient Japanese art of burning wood (sugi ban) to provide a nice stable finish, effective resistance, and a technique that is natural and contains no chemical preservatives.

Source: designboom

The house is part of The Lakes with an area of 340 hectares managed by Yoo, which ultimately will consist of 90 houses located around the four lakes.

Source: designboom

Source: designboom

Source: designboom

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *